Tuesday, July 9, 2013

Popularity of the first child

Assalam. Hey, it has been a verrrry long time since i wrote something here. Hehe. But I think it should be no problem since I already confess that I don't have any intention of being a 'blogger yang tegar'. Also, I didn't expect someone to be waiting for any entry from me. Such an infamous blogger :'(. Hairan aku berbahasa Inggeris? Yalah, sekarang ini kan aku sedang bercuti. Tiga bulan pulak tu - Yeay! Sebulan puasa and raya duduk rumah! Haha - berbelit lah lidah hamba hendak berbahasa Inggeris masuk degree nanti - Yeay! Bulan september register degree! And esok dapat offer letter! Haha saja buat Ads sikit -. Haritu pun time aku call kawan aku - actually I usually lost contact with my friends during holiday - dan dia dengan berjenaka menggunakan bahasa Inggeris dengan aku. Dan aku agak hesitant untuk membalas dalam bahasa yang sama, it just sound awkward. Dan adakah kalian perasan dengan penggunaan bahasa Melayu aku yang terlebih baik kali ini? No more short form! Impressive right? :P Okey, sudah-sudah lah melalut yang bukan-bukan. Sudah masuk perenggan ketiga belum juga sentuh pasal tajuk. Macam ni sebenarnya, ada lah suatu ketika tu aku tiba-tiba terfikir mengenai betapa popularities of the first child dalam kalangan suku kaum Bisaya sangatlah besar. Sebab apa? Sebabnya begini. Suku kaum Bisaya nih actually ada satu kebiasaan yang sudah berlaku sejak turun-temurun lagi. Ibu bapa biasanya akan diberi nama gelaran berdaarkan nama anak sulung mereka. Tiada diskriminasi jantina yang terlibat kerana perempuan atau lelakinya si anak sulung tidak membawa apa-apa kesan. Contohnya jika diterjemah dalam bahasa Melayu ialah bapa/ayah si fulan. Begitu juga yang berlaku dengan si ibu. Jadi kebanyakan orang akan memanggil mereka dengan gelaran tersebut. Of course we added suitable title such as Pak Cik and Mak Cik. Cuma ibu bapa yang masih muda - yang baru saja menjadi ibu bapa sekitar dua tiga tahun belakangan ini - kebanyakannya?(I'm not sure about the statistic) sudah tidak dipanggil dengan gelaran begitu. Apa tidaknya jika nama si anak panjang berjela. Malah semakin ramai yang meletakkan nama ala-ala nama bangsa berkulit putih. Haha. That's all I can write about the title. Kihkih. Someone might thinks, 'there is no need to make fuss about it'. But I think it is one of the way to show off to people about the uniqueness of Bisaya. ALright, I'll stop here. However there is something I haven't mentioned. Actually I have a dream to be a writer - novelist lebih tepat - tapi belum punya keyakinan. Lagipun fikiran aku berubah-ubah dan yang paling susah ialah menghasilkan penutup yang indah. Maybe one day I'll post some of it here. Berdoalah agar idea datang mencurah-curah setiap hari ya kalian. This time I'll really stop. Sorry for my bad English and melalut yang bukan-bukan. Salam Ramadhan yang akan tiba beberapa hari lagi. See ya again :).

No comments: