Tuesday, January 21, 2014

And now Im a physics student at IIUM Kuantan :D

Assalamualaikum wahai sesiapa yang sedang membaca... Sejajar dengan umur dan tahap pendidikan saya, maka saya akan menulis di dalam blog ini dengan lebih matang dan berilmu. Hikhik. Sebenarnya aku plan tulis benda ni time awal-awal aku masuk campus Kuantan dulu. Tapi disebabkan kekangan masa, kejutan budaya dan segala macam lagi kejutan serta pelbagai alasan yang lain, maka baru hari ni aku berjaya menyiapkan post ini. Hah, sekarang aku dah jadi pelajar ijazah sarjana muda dalam bidang fizik. Atau secara formalnya yang tertulis di atas offer letter Bachelor of Science (Physics). Aku apply mathematics but tetiba dapat Physics. Aku pun kerana malas menguruskan segala macam perkara stay je lah kat course ni. Lepas ni, budak-budak kat CFS yang dapat offer macam aku boleh la baca post ni. Untuk menguatkan azam korang dan menyemarakkan semangat korang sebelum perlahan-lahan jadi layu nanti. Haha. Chill je, bidang ni tak ada lah susah sangat. Aku je yang sengaja menyusahkan diri sebab actually tak layak pun belajar bidang sains macam ni. Okey, first thing yang korang akan rasa bersyukur bila masuk course ni ialah classmates yang sedikit. Kitorang selaku first batch cuma ada 35 orang kalau tak silap. But now ada 2 new courses lagi yang jumlah lebih kurang kita, Plant Science and Marine Science. classmates yang sedikit also means everyone boleh dapat perhatian dari lecturer. berbanding kelas yang ramai student, kau duduk belakang pun still boleh dengar dengan jelas lecturer mengajar. During first briefing waktu taaruf week nanti you guys insyaAllah will meet our HoD(Head of Department) ialah Dr.Jesni. Beliau sangat baik, sempoi, santai tapi juga sangat beretika. Korang sure akan suka dia bila dah jumpa nanti. And ada ramai lagi lecturer lain yang kalian temui nanti but the thing is we got only one female lecturer in our department, for now la. Alhamdulillah our lecturer baik-baik belaka. Setakat yang aku tahu, student Physics akan menjalani both latihan industri dan final year projek. first and second year, kita just ambil core subjects macam biasa, kulliyyah requirement subjects (mgt, islam & science, computer) and university requirement (ungs, rkud, leadership, parenting, skill). then third year we will take concentration subject for one semester. the next semester we will then started our industrial training for 6 month which include our 3 months holiday (im sorry if i give wrong informations as now im still in my 2nd year). then 4th year kita akan masuk uia to do our final year project and habiskan subjeksubjek lain based on our study plan. nak bagitahu awal-awal, study plan kita sedikit pelik dari kos lain. contohnya, kita ambil mgt during our 3rd sem, 2nd year when our friends from different course take it during first year. tapi kalau nak compare, jadual kita kurang padat. but still words like "busy" and "tiada masa" comes from our mouth. hahaha. entah aku sendiri keliru. P/S:this is the edited version and banyak penambahan berbanding the first post hari tu. i know this post agak bercelaru, but i hope it helps. and yeah feel free to ask if you are curious about something.

4 comments:

DaisyMe said...

salam dik.. akak nk tnya psal bachelor physics kt iium ckit. :)

utk bachelor physics, peluang untuk sambung master dalam physics macam mane kt iium kuantan

Assia Luna said...

Congrats! haha
cute blog you got there

Hazy Dahari said...

nak tahu lebih detail lagi boleh tak?

Hazy Dahari said...

boleh cerita lebih detail lagi tak?