Saturday, May 2, 2015

Sepagi di kulliyyah of dentistry

Assalamualaikum, Starting from today until tuesday, i get to spend my time in my room aloneee. Alone. that's the most important part. why until tuesday? sebab orang lain cuti sampai isnin je. sebab hari selasa tu pahang diisytiharkan cuti peristiwa sempena penduduk rompin mengundi. yelah, mana boleh dia bagi cuti kat certain tempat je dalam satu negeri tu. anyway, im happy with it so no big deal why we got 1 more day off. Memandangkan hari khamis kami ada 1 kelas je, and jumaat selalunya free sebab kelas subjek mgt cuma dua minggu sekali. So hari khamis tu lepas kelas ramailah yang bertolak ke rumah masing-masing. Ada classmates kami yang lagi advance, diorang balik malam rabu and skipped the only vector analysis class on thursday :D. Lain ceritanya dengan aku, aku memang penduduk setia Uia tapi aku pun ponteng sama kelas terakhir hari khamis tu. Aku pergi buat treatment gigi. Macam tiada masa lain kan. Haaha. Bukannya aku sengaja skip kelas tapi aku ada sejarah yang lepas buat screening hari tu, beberapa sem berlalu dan pihak dentistry tak panggil pun aku untuk buat treatment. And I tried to contact sister senior ni, tanya dia perlukan patient lagi tak. and sad, she said she already had and suruh aku tunggu lepas dia settlekan patient dia. akhirnya hari ahad lepas sister tu contact aku and asked if i still need to do the treatment. Aku cakap nak buat scalling je actually. that's why i agreed and she also said i will be given a time off slip, so attendance aku bukan la dikira ponteng secara sengaja. Pukul 10 pagi tu aku sampai and the sister bring me inside to get the treatment. sebab dia baru lepas kelas waktu tu, so she and her partner busy la baru start siapkan peralatan semua. aku pun as the first timer was amazed with everything i saw. Lain suasananya dengan dental clinic yang pernah aku pergi. sebab semua pun student, diorang pun masih belum jadi doctor still practical. kakak-kakak tu baik, siap suruh aku pilih cerita dekat youtube sebab dekat seat nanti ada satu screen connected so bolehlah tengok cerita sambil buat rawatan. we started with few questions, regarding my health history. soalan tu boleh dikatakan bukan few la and ambil masa yang panjang. contoh, berapa kali gosok gigi dalam sehari, type of toothbrush, pernah tak hospitalized before, how many times you eat sweet foods in a week, and goes on. soalan ni agak-agak ambil masa setengah jam. lepas tu sister tu check gigi aku, pergh so many terms. this one also recorded by her partner. they need to do this sebab diorang kena record and later akan explain to their doctor. time kakak tu explain dekat doctor, aku pulak yang takut. sebab ada sekali tu salah grammar and doctor tu tegur. erkkk, kecut perut. macam ni rupanya jadi budak dentistry ni. then dapat approval dari doctor barulah treatment started. settle treatment, kena panggil doctor lagi untuk check betul tak student tu buat. the routine goes on dan settle la scalling. lastly, sister tu buat polishing. yang ni first time aku buat. i hate the taste. macam listerine. actually waktu aku first buat screening dulu, brother yang check tu suggest aku untuk cabut satu gigi bawah aku. bukan sebab dia rosak tapi mislocated. dia tumbuh ke dalam and berlapis. so gigi tu susah nak dibersihkan and area yang berlapis tu can't reach time gosok gigi. sejak gigi ni first time tumbuh pun dulu aku rasa pelik, macam mengganggu. dia tumbuh di gusi bahagian dalam. and kakak tu said nanti dia refer aku dekat team yang cabut gigi. huuuu, setelah sekian lama tak cabut gigi. i was unsure at first either i need to removed it or not. but then gigi ni bukannya ada faedah pun duduk macam tu dalam mulut aku.
ni aku belanja gambar depan kulliyyah of dentistry, kulliyyah yang bagi aku nampak paling mewah dan sememangnya mewah pun.

No comments: